top of page
odddanesand-372_edited_edited.png

HISTORIE

Sandvolleyball oppstod på Waikiki Beach, Hawaii i 1915. På stille dager begynte surfere å leke med ball på stranden. Derfra har sporten grodd eksplosivt via California, Brasil og en rekke andre eksotiske land og steder, til å bli en av de mest populære olympiske idrettene.

Vinterlandet Norge markerte seg i sporten tidlig på 90-tallet via de ekstreme talentene Jan Kvalheim og Bjørn Maaseide, og flere norske utøvere fulgte i deres kjølvann. Jørre Kjemperud, Vegard Høidalen, Nila Håkedal, Ingrid Tørlen, Kathrine Maaseide, Susanne Glesnes, Tarjei Skarlund, Martin Spinnangr, Merita Berntsen Mol og Ragni Hestad har alle bidratt til å vinne hele 17 EM- og VM medaljer i perioden 1990 - 2012.

Etter dette virket det som om det norske sandvolleyballeventyret var over, men miljøet rundt talentfabrikken Toppvolley Norge fortsatte å jobbe hardt. En rekke unge, store, norske talenter har blomstret i dette miljøet og har sanket internasjonale ungdomsmesterskapsmedaljer. Sist ute var Frida Berntsen og Emilie Olimbstad som tok bronsje i ungdoms OL i Argentina 2018.

Sesongen 2018 var begynnelsen på et nytt sandvolleyball eventyr hvor superparet Anders Mol og Christian Sørum tok EM gull og avsluttet på toppen av verdensrankingen - og med det Norge som beste nasjon. Etter 3 år som nummer 1 var de storfavoritter til å ta hjem gullet fra de olympiske leker i Tokyo i 2021, og Mol & Sørum innfridde uten sidestykke og tok fortjent Norges første olympiske gull i sandvolleyball. De toppet ´21 sesongen med deres fjerde EM - gull og i 2022 ligger de fortsatt som nummer 1 på verdensrankingen. Superparet fra Norge har tross sin unge alder allerede fått legende status innen sporten, både for sine resultater men ikke minst også for sin forbilledlige holdninger på og utenfor banen. Vi gleder oss til å følge dem og hele det norske landslaget videre.

BALL OF FAME

Norsk sandvolleyball går ekstremt spennende år i møte, og Norgestour hyller noen av dem som har vært og er med på å gjøre sandvolleyball til en av Norges meste populære idretter. Denne gjeve listen består av spillere som enten har vunnet medaljer i internasjonale mesterskap eller representert Norge under Olympiske leker.

 

Klikk på bildet for hele merittlisten.

bottom of page